Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft.

Pályázat címe: Veszprémi múzsák: az örök nő négy arca - Múz(s)eális kalandok a királynék városában és a Bakony-Balaton térségben

Veszprém históriájának legismertebb fejezetei együtt íródtak a keresztény magyar állam történetével – erről a múltról tanúskodnak a várnegyed középkori műemlékei, az országban elsőként alapított püspökségének emlékei és kincsei. Gizella királyné koronáját az itteni egyháznak adományozta, ezzel – az utókor értelmezése szerint – a „királynék városává" emelte a várost, amely püspökének királyné-koronázási jogát 1216-tól törvény is megerősítette. A boldoggá avatott királyné kultuszát napjainkban nemcsak a Szent Mihály-székesegyházban őrzött ereklyéje erősíti, hanem az évről évre megrendezett Gizella-napoknak a történelmi kort felelevenítő rendezvénysorozata is. A város kulturális értékei közt turisztikai szempontból legjelentősebb statikus vonzerő a Vár.

Az elmúlt évek fejlesztései, a modern művészeti alkotásokat magába foglaló Dubniczay-palota, a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ kialakítása, a Várkapu Interaktív Látogatóközpont, valamint a régi Várbörtön megnyitása a nagyközönség előtt tovább növelték a vonzerejét az elmúlt években. A Vár utca közepén kiszélesedő Szentháromság tér igazi rendezvényhelyszínné nőtte ki magát, a barokk hangulatú és kiváló akusztikával rendelkező tér például a VeszprémFest elsődleges helyszíne.

A Veszprémi Vár Történelmi Emlékhely, így nem csak a város, de a térség fő kulturális látnivalója, megszólítva a kulturális-, vallási- és örökségturizmus iránt érdeklődő városlátogatókat.

A Séd-völgy izgalmas játszóterei, az Állatkert, a gyermekprogramok (Kabóca Bábszínház), továbbá a város levegős tereinek, szűk utcáinak, és tornyainak együttes jelenléte egy mesebeli város-világgá varázsolják Veszprémet, megadva gyermek- és családbarát jellegét.

A térségben található kiemelkedő jelentőségű kulturális attrakcióknak, mint a Herendi Porcelánmanufaktúra, a Zirci Ciszterci és a Tihanyi Bencés Apátság – valamint Veszprém pezsgő kulturális életének és fesztiváljainak köszönhetően a desztináció vidéki fellegvára világszínvonalú zenei produkcióknak és a kulturális turizmusnak.

A térség legfőbb kultúrához kötődő turisztikai kínálati elemei: Érseki Palota, Szaléziánum – Érsekségi Turisztikai Központ, Szent Mihály Bazilika, Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény, Gizella-kápolna és Szent György –kápolna, Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény, Dubniczay-palota, Művészetek Háza, Hősök Kapuja Látogatóközpont, Tűztorony, Várbörtön, Laczkó Dezső Múzeum, Veszprémi Petőfi Színház, Kabóca Bábszínház, Pannon Várszínház, Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér, Gizella Napok Összművészeti Fesztivál, Kabóciádé Családi Fesztivál, VeszprémFest, Utcazene Fesztivál, Auer Hegedűfesztivál, Zirci Ciszterci Apátság, Ciszterci Látogatóközpont, Herendi Porcelánmanufaktúra, Porcelánium Látogatóközpont, Tihanyi Bencés Apátság

Az összefogás által érintett települések: Veszprém, Herend, Zirc, Balatonalmádi, Balatonfüred, Tihany

4 évszakos program

www.veszpreminfo.hu